Nejhoršími motorkáři jsou majitelé nejsilnějších motorek

15.04.2009 16:07

Majitelé nejsilnějších kubatur s objemem převyšujícím 500 cm3 představují pro sebe i ostatní řidiče nevyšší riziko dopravní nehody. Vyplývá to ze statistik, které za poslední tři roky sledovala ČSOB Pojišťovna.

Téměř každá druhá nehoda způsobená motorkářem je zaviněna řidičem motorky z nejvyšší kubatury nad 500 cm3. Vyplývá to ze statistik ČSOB Pojišťovny za poslední tři roky.

Škodní frekvence, tedy průběh počtu zaviněných dopravních nehod vzhledem k počtu pojištěných vozidel, je v této kategorii jasně nejvyšší. V tomto srovnání se ukazuje souvislost mezi objemem motoru - potažmo výkonem motorky - a počtem dopravních nehod. „Zejména řidiči silných kubatur na silnici často riskují," říká Jaroslav Král, ředitel odboru řízení produktů ČSOB Pojišťovny.

Podle ČSOB P indexu za loňský rok byla situace v loňském roce horší spíše ve velkých městech a speciálně pak v severních Čechách a na severní Moravě. „U majitelů silných motorek bohužel pozorujeme zhoršující se trend," upozornil Jaroslav Král.

ČSOB P Index porovnává, jak se liší frekvence pojistných událostí z povinného ručení v jednotlivých okresech republiky. „Jak krátkodobé, tak dlouhodobé statistiky ukazují, že větší podíl nehod připadá na řidiče z velkých měst, což samozřejmě souvisí s hustotou zdejšího provozu a větším počtem najetých kilometrů," řekl Jaroslav Král. Při tvorbě ČSOB P indexu se posuzují okresy podle bydliště pojistníka vozidla, které nehodu zavinilo. Nikoli tedy podle okresu vzniku dopravní nehody, jak vykazují policejní statistiky.

 

Okresy s nejvyšší nehodovostí - motocykly

Okres ČSOBP Index
Most 6,19
Prostějov 2,84
Teplice 2,78
Sokolov 2,65
Ostrava 2,31

Pokud porovnáme průměrné škody způsobené třetí osobě, opět spolehlivě kralují nejsilnější kubatury. „To je způsobeno především tím, že při těchto nehodách dochází k nejtěžším škodám na zdraví. V takových případech není neobvyklé, aby plnění dosahovalo výše v řádu milionů korun," vysvětluje Jaroslav Král.

Netradiční příklad skutečné nehody:

Mladý muž jel se svým kamarádem v noci na motorce jako spolujezdec. Řidič motocyklu se lekl zajíce a uprostřed pole došlo k nehodě. Zdánlivě se nic nestalo. Oba nasedli na motorku a odjeli domů. Mladík se však ráno nemohl zvednout z postele. Byl donucen zavolat si mobilním telefonem záchranku. Později se v nemocnici ukázalo, že mladík utrpěl otřes mozku a zlomeniny hrudních obratlů. V důsledku toho došlo k poškození míchy s následkem ochrnutí dolních končetin.

Výsledné plnění spojené s bolestným, náklady na léčení a snížením společenského uplatnění kvůli trvalým následkům nehody překročilo 12 milionů korun!

 

Poznámka pro editory:

ČSOB Pojišťovna je univerzální pojišťovna, která nabízí široké spektrum životních i neživotních pojištění občanům, malým a středním podnikatelům i největším korporacím. V současné době spravuje téměř milion pojistných smluv. Měřeno předepsaným pojistným je čtvrtou největší pojišťovnou na domácím trhu. Tři čtvrtiny jejích akcií vlastní belgická pojišťovna KBC Verzekeringen NV z nadnárodní skupiny KBC, 25 % drží Československá obchodní banka. Přední světová ratingová agentura S&P potvrdila v lednu 2009 dlouhodobý úvěrový rating a rating finanční síly ČSOB Pojišťovny na stupeň A- a přidělila mu stabilní výhled.

 

 

Kontakty pro média:

Tomáš Hejda
tiskový mluvčí ČSOB Pojišťovny

ČSOB Pojišťovna
tel. +420 737 206 845
e-mail: tomas.hejda@csobpoj.cz

Zpět

Vyhledávání

© 2008 Všechna práva vyhrazena.